Kandissocker.

idag den fjärde advent tar jag julandan och gör godis! Eller närmar bestämt kandissocker som ska få åka ner i en belgisk bryggning som kommer gå av stapeln den 23 december. Det blir en Julöl på så sätt att den görs dagen innan julafton och kommer då att jäsa för fullt på självaste julafton. Det kommer att bli en belgisk trippel som kommer att hamna lite utanför typdefinitionen då jag kommer använda mig av ganska mörkt kandissocker (det jag gör just nu) och en del karamellmalt som kommer att göra den lite mörkare än vad definitionen tillåter. det är mest för att jag har en ljus stark belgare på flaska sen tidigare och vill ha en lite mörkare att jämnföra med. Dels för att se vilka egenskaper sockret tillför och dels för att se hur jästen (wyeast belgian abbey) fungerar i olika öl. Dessutom är det trevligt med lite extra färg fram emot februari när den här brygden kommer att vara klar.

Jag gjorde sockret med

1 kilo socker (11dl)

1/2 – 1 tesked citronsyra

sen är det bara att blanda alltihop i en kastrull och koka det emellan 127 och 130 grader till det får den färg du vill att det ska ha och då höjer du temperaturen till 150 och sen är det bara att hälla det på en bakplåt med bakplåtspapper tex eller något annat fettfritt material, det går säkert bra med tex alu-folie eller nåt likande. för att hålla teperaturen så slänger man i en matsked vatten då och då (när tempen närmar sig 135) och på så sätt så håpller man temperaturen jämn och fin. här kommer lite bilder från koket. Det tog 60 min för mig att få den färgen som jag ville.

allt precis blandat

nu har det fått lite färg

nu har det färgen som jag vill ha. 60 min kok.

klart och ligger och svallnar.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Kandissocker.

  1. Fritzl says:

    Kommer nog bli mumma! Bra blogg.

  2. Krulleman says:

    yeah!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *