Valborgsöl.

När vi fick faten kände jag direkt att det var hög tid att slänga ihop en bärs inför valborg så man har något att bjuda sällskapet på, men eftersom det bara är två veckor kvar kände vi att det var bäst att slänga ihop en riktigt välhumlad rackare. (se recept nedan).

Varje lyckad bryggning börjar med en smörgås. Här bröd bakat på bland annat malt från tidigare bryggningar och en hemgjord pesto.

Michel blev förbannat glad när han fick smaka den första flaskan lakritsporter (http://www.brygg.se/black-butte-porter-klon/)

Dagen till ära, fick vi Moules Frites till middag. Dessa kokta i vin, grädde, saffran och diverse kryddor. Som dryck serverades en Saison Dupont.

Här jag avbildad i skenet från ölkoket. Vi hittade även en grilltändare på ICA som vi använde som doppvärmare. Detta snabbade väsentligt upp processen, rekommenderas varmt, på egen risk såklart.

När vi lugnat oss efter maten var det ju dags för lite desert, här Crème brûlée och ett glas calvados.

SEN! Några timmar senare gick vi istället lös på ostbrickan som dagen till ära även var spetsad med en bytta anklevermousse.

Till detta dracks en Boon Oude Geuze Mariage Parfait och vi grät av lycka. Boon skämtar inte när han väljer att kalla den Mariage Parfait, vilken balans! En djupare analys kommer säkerligen i något senare inlägg.

Kvällen avslutades sedan med en Cantillon Kriek Lambic Bio och vi hade återigen anledning att gråta.

Peters Pale Ale.. Eller valborgsfest:

OG: 1045
IBU: 52

3.4kg Pale Ale Malt
0.2kg Crystal 100 malt
0.2kg Biscuitmalt
0.1kg Vetemalt

18g Chinook 12.9% 60min.
25g Cascade 7% 15min
25g Cascade 7% 5min
25g Citra 12% 5min
70g Citra 12% 0min
40g Cascade 7% 0min

Sedan kommer den att torrhumlas med 40g till efter primärjäsningen.

This entry was posted in Bryggning, Mat, Provning and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Valborgsöl.

  1. Pål Helldin says:

    Testade en Saison Dupont igår. Mycket trevlig. Ganska bra balanserad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *