brödbak, surkål och fattappning.

 

För ungefär två veckor sedan så satte jag en sats surkål. Idag fick jag äran att provsmaka det var banne mig den finaste surkålen jag någonsin har stoppat i mig. god syrlig smak, krispig och fräsch.

För er som vill prova att göra surkål själva så kan ni förmodligen sätta något husdjur med medelhög intelligens på att göra det, för det är det enklaste jag gjort. Jag tog en stor glasburk som jag hade och kokade den tillsammans med en mindre glasburk (som senare ska agera vikt). Sedan hackade jag kolen i strimlor och la ner i burken med en matsked salt. Jag har läst lite olika angivelser på mängden salt men det verkar som om den brukar ligga kring 2-3 % av den totala vikten så jag höftade utifrån en “mått till vikt karta”. Efter någon timme så hade saltet dragit ut så pass mycket vätska att det täckte ungefär 1/4 av kolen. Dagen efter så fyllde jag på med vatten så att kolen täcktes och sedan dess har det stått. Jag rekommenderar alla som äger en stor burk/kruka/låda etc att prova det här!

Brödbaket.
Det var ett ganska standard brödbak fast med flera öl-relaterare ingredienser. Jag tog 1 dl vatten och 1 dl mjöl och blandade dessa med 1/4 paket jäst på förmiddagen (fördeg). Det fick stå fram till eftermiddagen. själva brödet innehöll maltrester från råg-palealen, en Porter (se tidigare post), kummin, russin, sirap, rapsolja och vetemjöl. Jag glömde såklart att salta, men det är en bra ursäkt att salta på mer i efterhand.

Jag har även tappat upp Råg-palealen på fat idag och den ska som sagt serveras med hjälp av min “beer engine” som jag bygger på. Det hela gick mycket lätt.
Rengjorde och desinfekterade all utrustning (hävert, mätglas, hydrometer och fat). Sedan kokade jag en sockerlag som motsvarade 3 gram/liter dvs 56 gram socker till de 18 litrarna. I med allt i fatet stäng igen, vänta och se glad ut. jag sågade även av en snutt (en standardiserad och officiell snutt är 14 mm) på dykröret för att slippa dra upp allt för mycket jäst när jag drar ur ölen.

This entry was posted in Mat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *