Lambicbryggning på landet.

Nu i helgen så var jag på landet tillsammans med Peter, Matilda, mamma och pappa. Det skulle bryggas en lambic som ska få stå nere i källaren som håller en jämn tempetarur och där det är mörkt och mysigt.

Vi började med att under torsdagen åka till en stor loppis som finns i närheten för att köpa en dammejeanne. Anledningen till att vi ville ha en Dammejeanne istället för en vanlig jäshink är att de vanliga jäshinkarna släpper in en hel del luft vilket under så lång tid en lambic tar att jäsa kan leda till att det blir vinäger av alltihopa eller bara att den blir brutalt oxiderad.

Vi hittade en mycket fin en med träställning till ett förmånligt pris. Efter att ha rengjort den från loppisdammet så var frågan om vi skulle orka oss på en klassisk “turbid mash” eller inte. Det slutade med att vi bestämde oss för att använda oss av mäskschemat som beskrivs som Wyeasts lambic-mäskschema i boken Wildbrews. Det bestod av att koka veten vid sidan om huvudmäsken samtidigt som huvudmäsken gjorde en proteinrast för att sedan tillföra den kokta veten till huvudmäsken och på så sätt höja temperaturen till en lämplig försockringsrast.

Det hela gick mycket smidigt och det är verkligen skönt att kunna sköllja av allt utomhus och inte behöva oroa sig över att skvätta ner, utan man kan slabba bäst man vill.

Utbytet blev lite för högt och vi hamnade på og 1056 vilket är lite väl högt för en lambic. Det gör mig ingenting och vi hamnade bara precis utanför ramarna för en klassisk lambic.

Som jäst så använde vi Wyeasts lambic-blend och hade i en slatt från en Cantillon Bio-Kriek som är en riktigt spontanjäst öl. och nedan kommer receptet så får vi se hur det smakar om 6 månader eller mer. Då kommer vi förmodligen att buteljera en del, lägga en del på frukt, och spara en del för att blanda Geuze i framtiden.

og: 1056
ibu ??

Malt

Viking pilsner malt 1600 gram
Viking pale ale 1400 gram
Viking carapale 250 gram
vete kross 2000 gram

Humle
Hallertauer tradition som bakats i ugn och sedan legat framme och oxiderats i ca ett år 45 gram vid 60 min

Mäskning
Proteinrast 55° c i 15 min för malten
Mäska in delmäsken vid 60 °C bestående av all vete och en skvätt av malten och koka i 30 min.
Blanda delmäsken och huvudmäsken så att alltihopa blir 70°C och låt stå i 2 timmar, rör om då och då.

Mäska ut och laka med 95°c vatten.

Koka i 2 timmar, så laka ur mer än vanligt eftersom mer dunstar av.

Jäsningen kom igång ordentiligt och kreusen hade nästan lagt sig efter 3 dar. Flyttade ner i källaren på Måndag eftermiddag. Nu är det bara att leka vänteleken.

Vi fick även dricka en del Lambic, bl a den fina men något söta Liefmans cuvée brut

Delmäsken kokas och förklistras.

Lakning.

Våran finfina dammejeanne.

This entry was posted in Bryggning and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Lambicbryggning på landet.

  1. Vad kul att göra en lambic.
    Skall bli spännande att få höra om resultatet på denna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *