Midsommar cask-ale.

Jag och min bror bryggde en råg pale ale tidigare i våras som jag serverade på våran midsommarfest. Den serverades igenom den “Beer Engine” som jag och jonas byggde för inte så länge sedan. serveringssättet ger ölen verkligen en Engelsk karaktär och den blir verkligen lenare och rundare i smaken.

Ölen var god och jag fick många positiva kommentarer på ölen under kvällen (även innan folk var berusade). Mina egna tankar kring den var att den kunde ha haft en klarare och fruktigare humle-karaktär. Det var jag beredd på från början då jag torrhumlade den med Fuggle-humle som snarare smakar mulligt än fruktigt enligt mig. Sen fanns där en annan smak som jag inte riktigt vet vart den kommer ifrån. Det var en lätt metallisk smak som jag tror kommer från jästen (WL Essex ale). Så till nästa Cask Ale så kommer jag att prova en annan jäst och någon fruktigare humle alternativt kompletera med en skvätt amerikansk humle så som Cascade eller Amarillo.

Karaktären som ges av att servera öl på det här sättet är verkligen någonting som faller mig i smaken. Det ger lågalkoholhaltiga öl en större karaktär och fler smaker och nyanser kommer fram eftersom den serveras lite varmare än annan öl. Skumkronan som uppstår när man serverar ölen på det här viset räcker verkligen till den sista droppen i glaset och lite till.

Jag kommer definitivt göra någonting liknande nästa gång jag vet att det vankas stort kalas. Jag är lite sugen på att brygga en och samma öl servera hälften som cask och hälften på kolsyra “som vanligt” dels för att konstatera skillnaden själv och för att se vad andra tycker om “ljummen och avslagen öl”.

Matilda var nöjd med resultatet.

En Nypumpad pint.

This entry was posted in Provning. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *