Lambic, Cider och Bitter

Persikorna till Lambiken

Persikorna som Pastöriserad puré

Mina ynka fyra flaskor cider.

Bittern på Kylning.

Under sommaren så har det blivit ytterst lite bryggning. Det senaste jag bryggde var Brakbonden som bryggdes hemma hos Peter. Nu var det dags att ta igen.

Jag hade ett paket med Jästen Yorkshire square Ale ifrån Whitelabs lite pale ale malt och en hög med engelsk humle i frysen. Saken var biff det skulle bli en engelsk bitter. Det fina med att brygga bitter är att den är redo att drickas snabbt och jag kommer att få tillräckligt med jäst för att brygga den planerade något starkare rök-versionen av Pang-porter. Dessutom är det en smakrik öl som har väldigt låg alkoholhalt (kommer förmodligen landa på ca 3,5-4 %)vilket är skönt om man vill dricka mer än en öl utan att trilla av pinnen.

recept:

Enkel infusions mäskning 68 °C, mäska ut vid 72° C och flödeslaka sedan vid ca 72 °C.

OG: 1.038
IBU: 35

2650 gram Pale ale malt
400 gram crystal 100 (viking)
200 gram carapale (viking)
150 gram vetemalt (viking)

25 gram WGW 60 min
30 gram WGW 15 min
20 gram Cascade 0 min
30 gram Fuggle Fathumling.

Cascaden är inte direkt klassiskt i en Bitter men jag ville höja den fruktiga humletonen i denna Bitter och valde därför att ha i lite av denna amerikanska fruktbomb.

Jag hade gjort en förkultur på ca 700 ml och jäsningen var i full fart 12 timmar efter jag tillsatt den.

Cider

Jag har två äppelträd på gården och äpplena faller mest ner på marken och ruttnar så jag tänkte göra en cider av de istället. Jag plockade så mycket äpplen som jag orkade och fyllde en säck med de. sedan körde jag de i mina föräldrars juice-centrifug. Det var inte helt kul att centrifugera en massa äpplen och göra rent centrifugen var tionde äpple eller så. Hur som helst så fick jag ut ca 6 liter juice/must som jag patöriserade, kylde ner och tillsatte jästen safale t-58. Cidern fick sedan jäsa i rumstemperatur och efter 12 dar så buteljerade jag den på champagneflaskor. Det var dessvärre så mycket bottensats bestående av fruktkött och jäst så jag fick bara ut 3 liter cider. Jaja, nu ska den kolsyrejäsa på flaska och sedan kallagras i minst 3 månader. Då Både jag ock min tjej älskar torra drycker så sötate jag den ingenting och hoppas att syrligheten och strävheten lägger sig efter en tids lagring.

Sist men inte minst så smakade jag på lambiken som jag och Peter bryggde i oktober förra året. Den var sur, inte jätte”funkig” och väldigt läskande och god. Jag är helt klart nöjd med resultatet. Eftersom jag har fått dille på persikor efter att ha varit en månad i frankrike under skördetiden så bestämde jag att ta ut en del och lägga på persikor. Till sju liter Lambik tillsatte jag 2 kilo persikor som jag körde i mixer till en puré och pastöriserade innan jag tillsatte ölen på de. Nu ska det få stå i ett par veckor innan jag buteljerar den och lägger nästa del på någon annan frukt/bär. Jag tror att det kommer bli blåbär, lingon eller hallon.
Hallon för att jag gillar rosé de gambrinus från cantillon så mycket. Blåbär och Lingon skulle vara kule eftersom det gör ölen lite mer lokal (förutsatt att jag hittar lokala bär).

Ni kan i framtiden förvänta er fler inlägg på bloggen och jag lovar att jag ska bli bättre på att lägga upp smaknoteringar på alla bryggder.

This entry was posted in Bryggning and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *