Cider med Markus

 

Musten från musteriet.

Markus häller upp must.

Rehydrerar jästen.

Mamman till våran cider.

I Lördags så ringde Markus och sa att det var dags att göra cider. Vi hade pratat en vecka tidigare om att göra cider för att han och hans pappa skulle musta äpplena som växer på deras gård. Sagt och gjort, jag gick och skaffade mig vinjästnäring och en vinjäst ifrån Lalvin.

Vi började med att desinfektera jäshinken som cidern skulle jäsa på sedan så kokade vi lite vatten tillsammans med vinjästnäring för att rehydrera jästen. Vi svalkade vattnet och rehydrerade jästen i 15 min för att sedan hälla i musten i den desinfekterade hinken och pitcha jästen. Vi gjorde avvägningen att pastörisera musten men tyckte att de delikata smakerna som förstörs under den processen väger upp för de vildjäster som kommer finnas med i cidern. Vi får helt enkelt hålla tummarna på att jästen som vi pitchade få övertaget och får göra det mesta av jobbet. för att senare inte riskera flaskbomber så kommer den här cidern få ligga länge på jästunna innan vi buteljerar den. Vi kommer även försöka göra en frysdestillerad variant av Cidern när den jäst klart, men mer om det i ett senare inlägg.

Vi provsmakade såklart musten och den var väldigt söt, god och hade en ganska tydlig smak av marsipan vilket både jag och markus tyckte var någonting positivt!

This entry was posted in Bryggning and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *