Bitter smaknoteringar

 

Hela förra veckan var jag och min familj nere på baksidan av Sverige för att fiska hummer. Detta är en vecka som är mer eller mindre helig för min familj och inte minst för min pappa. Veckan till ära så hade jag bryggt en bitter som jag torrhumlat direkt i fatet och primat som en real ale. Real ale är någonting som ligger mig varmt om hjärtat och nu tänkte jag ge lite smaknoteringar.

Arom: en mjuk humlearomatisk doft med en viss klarhet som jag misstänker kommer från den amerikanska humlen. mycket fruktighet från jästen luktar nybakta bullar eller vetedeg. Jag flaskade någon flaska av samma öl och de gav ett mycket mer krispigt intryck än cask-versionen.

Utseende: Fin orangeaktig färg, fantastiskt skum som lämnar näst intill larvig lacing. även om viss grumling är helt ok i real ale så tycker jag denna var lite väl grumlig. Isinglass kommer användas i framtiden.

Smak: fruktigt jästig, humle och en viss maltighet. Bra smak med en bra beska som hänger kvar ett tag och när den försvinner vill man fylla på med en till klunk. Skulle kunna haft lite mera maltsmak för att klara av fruktigheten från jäst och humle.

Fysisk känsla i munnen: Det är här den här ölen vinner! krämig och mjuk vilket ger den en nästan farlig drickbarhet. tur att den bara innehåller 3,9 % vol. här får jag klappa mig själv på ryggen.

Kommentarer: Eftersom pumpen krånglade lite så har jag bestämt mig för atttt servera cask-ale med hjälp av gravitation i framtiden. Det är både enklare och ger en något mer autentisk känsla. Nästa gång ska jag använda klarningsmedlet isinglass för att få en något klarare öl.
En liten del amerikansk humle lyfter upp en bitter tycker jag. Annars kan de lätt bli lite för mulliga om man vänder sig till de jordigare Engelska humlesorterna så som Fuggle etc.

This entry was posted in Provning. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *