Julöl, ett spontant dubbelbrygg.

Då var det dags att brygga årets julöl. Detta var också första gången jag skulle brygga helt utan assistans, så det var lite nervöst. Finns mycket saker man kan glömma när man brygger.

Nåväl, det hela startade dagen innan med att jag fick inviga min nya maltkross inköpt från The Barley Crusher. Jag måste säga att jag är mycket nöjd med inköpet då denna går att ställa direkt på eventuellt mäskkärl och man slipper en massa damm och så vidare, snabbt går det också. Skaffar jag bara en borrmaskin som orkar driva den så kommer det bli otroligt smidigt att krossa malt i framtiden.


Maltkross full med pale ale malt.


Diverse bryggutrustning. Bland annat två fat och några jästunnor.

Nåväl, vad är det då för julöl som skall bryggas? Jo, tanken är att det skall bli en English Old Ale, Winter Warmer. Lite starkare och lite kryddig i karaktären, vilket torde fungera rätt bra som julöl. Förutom detta kommer jag även att tillsätta Brettanomyces bruxellensis (Brett) under sekundärjäsningen för att få en halvsur karaktär på ölen likt tex Orval som också sekundärjäser med Brett.

Mäskade 8kg malt vilket var precis på gränsen vad jag kunde mäska i min kylbox, vid 65-67°C i en timme och höjde sedan temperaturen till ungefär 72°C i 10min innan jag förde över malten till lakkärlet. Här höjdes temperaturen ytterligare och jag lakade ut vid (åtminstone till en början) 76°C. När jag fått ut 26 liter slog jag på överblivet laktvatten i lakkärlet och överförde vörten till kastrullen och påbörjade koket. När jag insåg att jag fått ut 16L till efter det så bestämde jag mig att göra ett dubbelkok. När den första vörten kokat klart (90min) och kylts så påbörjade jag helt sonika nästa kok men den ganska mycket svagare vörten. Detta kok genofördes på identiskt sätt men med ett (om något lite felaktigt) skalat recept.

Vi testade också att sända detta live på internet via bambuser vilket var både roligt och intressant. Visserligen var uppslutningen lite dålig men vi fick ändå lite folk som ställde intresserade frågor i chatten. Det är två (väldigt långa) avsnitt som går att se här nedan:

http://bambuser.com/channel/uchman/broadcast/2063189
http://bambuser.com/channel/uchman/broadcast/2063695

 


Den sista humlegivan, tillsammans med kryddorna, dvs apelsinskal och kanel.

När dubbelbrygget äntligen var klart firade jag det hela med en Deus Brut des Flandres Cuvée Prestige!


Deus Brut des Flandres Cuvée Prestige

Senare på kvällen blev det också lite prov av Liefmans Glükriek. Kall så känns den väldigt söt, för söt skulle jag säga, men följer man instruktionerna på flaskan och hettar upp ölen till ungefär 70°C så måste jag säga att man har ett riktigt bra substitut till glögg. Lite syrlig och så den lätta kolsyran som kittlar mot tungan, riktigt bra enligt mig.


Liefmans Glükriek

Jag är väldigt spänd på resultaten, både vad gäller vilken effekt Brett kommer att ha på brydgen och dels vad ett “side-by-side” test på den starkare och den svagare ölen kommer att säga. Nu står de båda och jäser för fullt och antagligen kommer båda sättas på sekundärjäsning någon gång under kommande vecka.

Hur ser då receptet ut? Jo såhär:

OG 1080
IBU 54

Infusionsmäskning 60 min 67°C, Utmäskning 10 min 72°C lakade med 76°C vatten

Pale Ale (Weyermann) 7000g
Chocolate (Tomas Fawcett) 300g
Crystal 100L (Maltmagnus) 750g

Humle:
Target 10% AA 30g 60min.
Challenger 8.1% AA 30g 30min
East Kent Golding 4.5% AA 10min
East Kent Golding 4.5% AA 2min

Övrigt:
Skal från en apelsin 2min.
Kanelstång 5g 2min.

(PDF)

This entry was posted in Bryggning and tagged , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Julöl, ett spontant dubbelbrygg.

  1. Mattias says:

    Liefmans Glükriek är riktigt god. Köpte flera förra året för att ge bort, men det gick bara inte. För god för att ge bort liksom 😉

  2. Pingback: Skräcken från Bryssel. | Brygg.se

  3. Pingback: Dubbelbrygg #2. | Brygg.se

  4. Pingback: Buteljering av surgubben! | Brygg.se

  5. Pingback: Etikettering av Svärta och Surgubben. | Brygg.se

  6. Pingback: Etikettering törgubben | Brygg.se

  7. Pingback: Quadbrygg | Brygg.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *