Julsuggan 

Min (Michel) Julöl bryggde jag för drygt en vecka sen och det är en Stout som kommer bli relativt stark och som jag har kryddat med stjärnanis, apelsin och kanel. Jag tror att det här kan bli en trevlig stout med mycket rostad karaktär som kompleteras av kryddorna som ska hjälpa till att få till julkänslan. Ett orosmoln är att jag kan tänka mig att den kommer bli lite väl rostad då jag tog i från tårna med både rostat korn och chokladmalt. Det kanske får bli så att jag lagrar det mesta av denna öl till nästa jul så att den får gå ihop sig ordentligt och de där sträva rostade tonerna lägger sig och övergår i någonting mjukare.
Jonas har hjälpt mig med att göra en finfin etikett till den här julölen. Ölen är döpt efter det dalska väsendet mörksuggan som kryper omkring där ute i skogen.

Recept:
4200 gram Maris Otter
700 gram Rågmalt (Weyermann)
400 gram Pale chocolate (Thomas Fawcett)
400 gram Rostat korn (Thomas Fawcett)
200 gram Dark Ale malt (viking)
400 gram Muscovado socker, mörkt. (10 min)

Humle och Kryddor:
40 gram northdown 60 min
30 gram fuggle 15 min
5 gram stjärnanis
1 apelsinskal (det yttersta)
1 liten kanelstång
Jäst: slurry av White labs Yorkshire Square.

Vi får se hur den står sig mot Peters Old Ale i våran “side by side” provning som vi tänkt ha.

This entry was posted in Bryggning, Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *