Dubbelbrygg #2.

Då var det dags för ett dubbelbrygg igen. Jag lurade över Michel till Uppsala för ett hetsigt dygn i ölens tecken. I vanlig ordning när det handlar om oss och då kanske framförallt när vi befinner oss i Uppsala så stod storartade matplaner på dagordningen. Men vi var båda hungriga när vi möttes upp vid stationen så vi beslutade oss för att även slänga ihop ett mellanmål. Denna gång föll turen på sprödbakad torsk, kokt potatis och REMOULAAADE (egengjord).

Sen var det bara att börja preppa de riktiga grejerna och då kanske framförallt öl. Maria hade haft vänligheten att sätta på vatten redan två timmar innan jag slutade jobbet så vi hade nästan fått upp kok på våra 26 liter vatten som skulle användas till mäskning och lakning när vi kom hem. Så när korssningen av malten var gjord kunde vi börja mäska in direkt, vi stötte dock på patrull eftersom Michel ville testa att fukta malten innan kross vilket ledde till ett deg-meltdown i valsverket, men det gick bra, dock 20x jobbigare än väntat.

När vi fått i oss fisken var det då dags att börja preppa för den riktiga middagen, dagen till ära en fasan som Michel hade haft vänligheten att införskaffa. Fågeln bands upp ordentligt och stuffades med lök, vitlök och morötter fär att sedan brynas i rikligt smörad stekpanna och sedan köras i ungnen i ungefär 20 minuter. Till detta gjordes sedan en pom anna och en gräddsås gjord på fond från fasanskrovet och calvados.


Michel binder upp fasanen.

När vi var färdiga med den första ölen som var Floggan Pale, en belgisk pale ale var det dags att börja preppa inför morgondagen. Dels valde vi att krossa malten i förväg för att kunna komma igång så tidigt som möjligt och dels hade vi bestämt att vi skulle äta en tjälknul till lunch på fredagen, så den slängdes in i ugnen runt 02 på natten och togs ut med en innertemperatur på ca 65 grader vid 09 dagen därpå.


Michel dricker öl och tar det lugnt mellan varven.

 


Isabel studerar brygget med en mycket skeptiskt framtoning.

Dagen därpå steg jag upp kl 06 och slog på spisen för att värma vatten inför nästa batch öl, denna gång en black saison eller saison noir som jag valt att kalla, kort och gott “svärta”. Vi sände även lite live denna gången också och avslutade det hela med en öl-quiz där man kunde vinna en 75cl flaska av julölen Surgubben! Joakim Fors var den som svarade snabbast på flest av frågorna och han kommer få en flaska skickad till sig under december månad. Trots att vi båda var väldigt trötta efter gårdagens brygg och öl så gick dagen relativt smidigt och allt var klart redan vid 15-tiden.


Knul skärs upp.

Här nedan hittar du recepten till både Flogga pale och Svärsta.

Recept Floggan pale (PDF):

Infusionsmäskning 60min 67°C, Utmäskning 1min 72°C, lakning 78°C

Malt:
Pilsner (Weyermann) 4300g
Munich (Weyermann) 500g
Special B (Dingemans) 200g
Wheat (Weyermann) 100g
Biscuit (Dingenmans) 100g

Humle:
Northern Brewer 9.9% AA 20g 60min
Saaz 3.0% AA 20g 15min
Saaz 3.0% AA 15g 1min

Jäst:
Wyeast 3522-Belgian Ardennes

Recept Svärta (PDF):

Infusionsmäskning 90min 66°C, Utmäskning 1min 72°C, lakning 78°C

Malt:
Pilsner (Weyermann) 4300g
Carafa Special III (Weyermann) 300g
Wheat (Weyermann) 300g
Aromatic (Dingenmans) 200g
Munich (Weyermann) 200g

Humle:
Green Bullet 12.5% AA 20g 60min
Styrian Golding 4.5% AA 20g 10min
Styrain Golding 4.5% AA 20g 1min

Jäst:
Wyeast 3711-French Saison

This entry was posted in Bryggning, Mat and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Dubbelbrygg #2.

  1. Pingback: Belgisk tripel | Brygg.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *