Belgisk tripel

Då var ännu ett fredagsbrygg lagt till handlingarna. Denna gång var det dags för en belgisk tripel. Förra veckan bryggde ju jag och Michel en belgisk pale ale och det var på jästkakan från denna skapelse det var tänkt att jäsa denna tripel.


2000 gram pilsnermalt!

Det går otroligt snabbt och smidigt att krossa malt med den nya krossen, kan rekommendera alla som brygger hemma att skaffa sig en maltkross från The Barley Crusher.


Krossfest!

När jag steg upp 06 och satte på vatten till mäskningen läste jag receptet och insåg att jag helt glömt att göra candisocker som jag skulle använda, så det var bara att sätta igång med det på stört, dock hade jag dålig koll på temperaturen och det blev ett kristalliserat och inte klart socker, men hoppas det fungerar lika bra.


Halvt misslyckat candisocker, 700g.

Utöver missödet med sockret gick både mäskning och kok mycket smidigt och allt var klart redan vid 14-tiden. Här nedan någon form av preview på ölets blivande färg.


Färg på den ännu icke jästa vörten.

Recept (PDF):

Infusionsmäskning 60min 66°C, Utmäskning 10min 72°C, lakning 78°C

Malt:
Pilsner (Weyermann) 6400g
Aromatic (Dingenmans) 300g
Havregryn 200g
Pale candisocker 700g

Humle:
Challenger 8.1% AA 90min
Styrian Goldings 4.3% AA 15min
Styrian Goldings 4.3% AA 5min
Saaz 3.9% AA 5min

Jäst:
Jästkaka från tidigare brygd (Wyeast 3522-Belgian Ardennes)

This entry was posted in Bryggning and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Belgisk tripel

  1. Pingback: Ost och Tripel. | Brygg.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *