Buteljering av surgubben!

Bestämde mig att det var dags att buteljera surgubben, egentligen var det planerat till kommande måndag, men kände att den stått väl länge redan och att den troligen behöver lite tid på sig att få kolsyra. Vill inte riskera att den är helt utan kolsyra på premiären, som nu är tänkt till fredagen den 25e november.

Ölen primades med 4.3g socker per liter vilket enligt BeerAlchemy är vad som krävs för en typenlig kolsyra vid en jästemperatur på  21°C.


Omtappning för att blanda ut socker.

Eftersom jag sekundärjäst den här ölen med Brettanomyces så valde jag att använda mig av tjockare flaskor, dvs av champagnetyp för att i möjligaste mån undvika flaskexplosioner. När jag shoppade grejer för detta insåg jag att det skulle bli billigare att köpa korkar och agraffer än att köpa de verktyg som behövdes för att de något större kapsylerna som används på flaskor av den här typen. Dessutom känns det lite roligare med kork måste jag säga, även om naturkork hade varit extra fint.


Agraffering (?)

Såhär fint blev det när allt var klart, nu är det bara etiketterna kvar sen är allt klart för jul!


35 halvbuteljer och sex helbuteljer blev resultatet.

This entry was posted in Bryggning and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Buteljering av surgubben!

 1. Oliver says:

  Är inte det röda liggunderlaget mitt som jag fick i julklapp eller om det var födelsedag?

 2. Björn T Gustafsson says:

  Hej,

  Vart köper du dina flaskor? “Halvbuteljer” ser ut som precis vad jag letar efter 🙂

 3. Björn T Gustafsson says:

  Aj då,

  Tror inte jag kommer dricka den mängden öl innan det är dags.
  Tack för ditt svar iallafall 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *