Ost och flaskfest.

Har varit sugen att göra ost en längre tid och när jag hittade löpe på ICA Maxi nyligen så fick idén riktig fart. Jag började lite lugnt med fyra liter mjölk, och som kultur använde jag en morbier istället för som i de flesta recept, filmjölk.


Ostingredienser. Bland annat ost.

Jag värmde mjölken till 30°C och rörde sedan ner riven morbier i mjölken och lät den stå i ungefär 20 minuter. Sedan silade jag ut morbieren och tillsatte ostlöpe och väntade ytterligare 30 minuter. När 30 minuter gått hade mjölken koagulerat och den gick att skära i bitar. Efter att ha rört försiktigt i detta i ytterligare några minuter kunde jag slå bort en del av vasslen. Sedan höjde jag långsamt temperaturen till 40°C och höll den temperaturen i 20-30 minuter. 


Koagulerad mjölk i vassle.

Därefter slog jag bort all vassle och kvar hade jag en väldigt fast ostmassa som lades in en kökshandduk och pressades. Sedan lades det hela i en form i handduken med en vikt för att pressa ihop ostmassan. Den kommer ligga så resten av dagen för att sedan ligga i torr handduk i kylskåp till den torkat ordentligt. Sen är det bara att vaxa osten och lägga den i kylskåpet för lagring. Minst en månad.


Färdig ostmassa.

Här nedan ser ni hur osten såg ut efter att ha legat i press några timmar. Den väger ca 400g. Man kan alltså räkna med att få ut 100g ost per liter mjölk man använder.


OST!

Förutom att göra ost har jag även buteljerat min svarta saison idag. Den hade nämligen redan jäst ut väldigt torrt och jag såg ingen större anledning att låda den stå längre i tunna, så vi tappade den idag på 38st 50cl flaskor och tre 75cl buteljer.


Nytappade och rengjorda flaskor Saison Noir.

This entry was posted in Bryggning, Mat and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *