råg ipa

Den amerikanska Brown alensom numera har blivit en baconöl hade jäst klart och jag hade därmed en jästkaka med Sierra Nevada jäst. Jag har under en tid varit sugen på att brygga en råg-ipa och det här var alltså en perfekt lucka för mig. Jag baserade mitt recept på Denny Conn´s Rye IPA och min maltbas är i princip den samma som hans. Humlen däremot är lite annorlunda. det fick bli lite av varje av det jag hade hemma. Det blev Mount hood, Warrior och Chinnook. Jag kommer att torrhumla denna bryggd med ca 30 gram Warrior om jag lyckas hålla mig till planen. Jag har en känsla av att jag kommer göra någon form av sista minuten ändring och slänga i mer humle. Det får vi ta då.

 

Bryggningen gick väldigt smidigt och med min nya plattvärmeväxlare går det mycket fort att kyla vörten. Det är väldigt skönt då det är ett av de tråkigaste momenten, att vänta på att vörten ska bli kall. Jag förlorar dock lite mer vört på detta sätt eftersom det blir kvar någon liter eller så i kitteln efter jag tömt den genom kranen så gott jag kan. Men det är värt det med tanke på den tid jag vinner på det.

Jag hamnade lite under mitt mål i OG, Det är inte hela världen och det kommer fortfarande vara en ganska stor öl somkommer landa på närmare 7 % abv. Jag tror att en del av det beror på att jag inte krossade det första kilot malt tillräckligt fint innan jag ställt in den på en lagom inställning.

Recept

OG: 1.068 (siktade på 1.076

Jäst, Jäst uppodlad från en SNPA, jäst kaka från en 10 liters batch Brown ale.

Malt:

Maris Otter 4500 gram

Råg Malt  (Weyermann) 1200 gram

Crystal Malt (Thomas Fawcett) 450 gram

Vetemalt (viking) 200 gram

Carapils (Weyermann) 200 gram

Humle

Mount Hood 4,5% AA 28 gram FWH

Warrior 15,5 % AA 28 Gram 60 min

Mount Hood 4,5 %AA 7 gram 30 min

Warrior 15,5 % AA 5 gram 30 min

Chinook 11,4 % AA 42 gram 0 min

Warrior 15,5 % AA 28 gram Torrhumle

 

 

 


1201 gram rågmalt.

Det är avlånga och fina kärnor på rågen.


Automatisk lakning. Jag smälte ihop en slang i änden och klippte lite hål i den så det är bara att ställa flödet från kastrullen så lakar det alldelles själv.

Ett fint kok. Färgen drar mer åt det röda är vad bilden antyder.

This entry was posted in Bryggning, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *