Brysselresa

Maria har tjatat att vi skall åka till Bryssel för att dricka öl och äntligen blev det av. Jag Maria och Michel packade väskorna (eller snarare tömde väskorna) och drog ner till Bryssel för en helg i surölets tecken.  Michel har också en massa bilder från resan så kanske kommer det även ett inlägg från honom senare.

För att optimera prisläget på flyget så drog vi en vad jag skulle kalla sned weekend, dvs Fredag till Måndag och kom undan rätt billigt, ca 900kr tor från Arlanda. Vi landade på fredagmorgonen i ett soligt Bryssel och tog oss raka vägen (efter lite kartläsning) till hotellet där vi packade av oss alla grejer och siktade därefter på Brasserie Cantillon.


Solsken i Bryssel.

Efter en tunnelbaneresa och en klassisk lyckträff i höftnavigering sprang vi på det lilla bryggeriet på en mindre gata några kilometer från Bryssels absoluta centrum. Väl där fick vi en kortare introduktion av bryggeriet visades därefter iväg på  en snitslad bana genom bryggeriet.


Brasserie Cantillon

Här får man följa hela processen, med början på nedervåningen där mäsktunnan står. Även deras två vörtkokare finns här. På övervåningen finns dels maltkrossen men även en varmvattentank som bidrar med allt det varma vatten som behövs vid mäskningen.


Bryggverk modell större.

Överallt i korridorerna står tombackar och fulla backar med Cantillon, märkta som omärkta. Hade jag inte varit en så hyvens kille hade jag gärna snott med mig något under rundvandringen.


Tomma Cantillonbackar.

Väl uppe på vinden möttes vi av denna syn, rader av staplade ekfat där ölen lagras i upp till tre år innan de blandas med varandra och eller med frukt. Fat som är riktigt lovande  plockar man ner i källaren och lagrar vidare där.


Uppradade fat med Cantillon limbic.

Uppe på vinden hittar man även kylskeppet, ett enormt, lågt kopparkar där den färdigkokade vörten svalnar under natten för att på så sätt bli kontaminerad av jäster och bakterier som finns i luften och väggarna på bryggeriet. Efter detta tappar man på vörten på fat. Under de första 3-4 veckorna jäser man på fat utan att tillsluta dem för att undvika explosioner och dylikt och det är precis vad vi ser här nedan, jäst som väller över ur några av faten.


Jäsning pågår.

En tid senare när jäsningen lugnat ner sig tillsluter man faten och låter ölen jäsa i 1-3 år beroende på vilken produkt man vill framställa.


Gammal flaskfyllare.

När man blandat sin öl och eventuellt även blandat med frukt och låtit den jäsa ytterligare en gång buteljerar man ölen i flaskor av champagnetyp i olika storlekar, men Cantillon går även att få tag i på fat, åtminstone i Belgien.


Geuze uppmärkt och klar.

Väl klara med rundvandringen fick vi smaka på två olika produkter, Geuze och utöver det valde jag Rosé de gambrinus eftersom deras mer exotiska drycker tyvärr inte fanns att välja för dagen.


Baren i bryggeriet.

Jag och Michel köpte även en varsin stilla lambic, dvs en lambic som aldrig jäst på flaska och därför inte har någon kolsyra, det var en intressant upplevelse. Jag vet inte åldern på just den vi drack men den var till en början väldigt ciderlik i smaken men allt efersom den blev varmare mer och mer likt ett vin eller möjligen en stilla champagne, torr sådan.


Provning av geuze.

Vi insåg rätt snart hur otroligt effektiva vi hade varit dag ett och att det fanns gott om tid att dricka öl efter besöket på Cantillon. Till att börja med gick vi då på det enligt mig otroligt trevliga Moeder Lambic (Fontainas).


Lambic och malt på Moeder Lambic.

Moeder Lambic Fontainas är en riktigt trevlig och mysig bar med mycket modern och fräsch framtoning där de spelar (enlig mig iaf) bra musik med allt från Balkan till Dub Step. När man beställer öl får man också serverat sig en liten skål med malt som snack vilket känns riktigt “hippt”, trevligt och passande. Gott är det också. Utöver detta har de ett gott utbud med ett stort antal öl på fat, men även stort utbud av stora flaskor till riktigt bra priser. Priser förresten, en “halvkväll” på Moeder, med säkerligen 12 öl, en större flaska och en ostbricka kostade oss nätta 51 euro, det gör inte allt för ont att dricka god öl alltså.


Saison D’ Erpe Mere.

När vi kände att vi glott klart på tavlorna med öl på Moeder gick vi vidare till Delirium Café som håller världrekordet i flest antal öl i sin lista. Detta är istället för ett lungt och mysigt ställe  extremt hetsigt och högljutt, försök hugga ett bord långt ifrån baren om du vill ha lite lugn och ro. Det är ett kul ställe att besöka men inget jag rekommenderar för den som verkligen vill sitta ner och prova öl, då finns det bättre ställen. Möjligen så kan Deliriums övervåning Hoppy Loft vara något, där finns ofta plats i baren och personalen har tid att diskutera och rekommendera olika öl, här är dock utbudet mer begränsat då de enbart serverar öl på fat.


Öllistan på Delirium Café.

På lördagen hade vi bestämt oss för att åka till Antwerpen för att besöka den kända baren Kulminator som drivs av ett äldre par mitt i staden. Det var en hel del problem på resan till Antwerpen som betydde ungefär en timmes försening totalt och två tågbyten men väl där måste jag säga att det är en riktigt trevlig stad. Efter att ha strosat runt en liten stund gick vi in på en liten fotbollsbar på ett hörn som drevs av en äldre herre. Här fick det bli en varsin öl och  lunch.


Litet ställe där vi åt lunch i Antwerpen.


Michel är nöjd med sin Rodenbach.

Vi knallade runt en hel del i centrala Antwerpen som var mitt uppe i julkommersen och det var riktigt trevligt kan jag säga, ser fram emot att besöka Antwerpen igen.


Promenix genom Antwerpen city.

Men titta! Där är ju äntligen Kulminator. Kulminator var allt jag hade förväntat mig och mer. Ett litet ställe mer inrett som ett gammalt café snarare än pub, med dammiga hyllor och saker överallt, här har tiden stått stilla. En gedigen öllista med många gamla klassiker. Bland annat över 20 år gammal Chimay.


Kulminator!

Själv valde jag att prova en Chimay blå från 1997 och jag kan lova att jag inte blev besviken. Det enda jag ångrar är att jag inte samtidigt tog in en från 87 och jämförde.


Chimay från 1997.

När vi börjat känna oss lite mer varma i kläderna plockade vi fram ett gammalt alphapet som vi hittade bland hyllorna och började spela. Till detta beställde vi in en mixtallrick med ost, korv, sylta, dijon och örtsalt. Detta utvecklade sig helt enkelt till en otroligt trevlig kväll med mycket bra öl provad.


Betapet och korv.

När vi vid 00-tiden kom tillbaka till Bryssel bestämde vi oss för att försöka oss på Moeder Lambic Orginal, vilket jag då förmodar är det moeder som fanns först. Efter lite sedvanligt letande och irrande hittade vi fram till ett fullsatt Moeder. Detta är en mycket mindre bar med 15-20 platser inomhus och har en vad jag skulle kalla sunkhaksstämning. Tänk dig det, ett sunkhak där du kan köpa några av världens bästa öl till vrakpris.


Uteservering utanför Moeder Lambic Orginal.

Här provades en hel del öl, brand annat Cantillon Iris och avslutningsvis som någon form av dräpare Struise Black Albert


Moeder Lambic.

Dagen därpå lallade vi runt en massa på stan, besökte museum, mina medresenärer var dock för snåla för att betala entrépriset, så vi fick nöja oss med kosten i foajén och shoppen. Därefter hamnade vi slutligen såklart på Delirium Café och även Moeder där vi fortsätte på samma invanda spår och vräkte i oss korvar och ostar av olika slag.


Delirium Cafe.


Korvbricka, kaffe och kriek på Moeder Lambic Cafe.


Orban nöjd på Moeder Lambic.

Sista dagen var shoppingdagen, nu skulle öl införskaffas inför hemresan. Detta gjorde vi dels på Brasserie Cantillon där jag köpte tre st Cantillon Rosé de gambrinus och tre Cantillon Geuze.


Påskliljorna blommar för fullt.

Efter det knallade vi in i vårblommiga Bryssel och shoppade lite mer öl, bland annat Westvleteren 8 på Beer Temple mitt i stan, dock exploderade min flaskan i bagaget under resan hem. Ackack. Som tur är finns det två till flaskor som jag förhoppningsvis får nalla lite på.

Här nedan den kompletta listan med inhandlad (och hel) öl.


Inköpt öl.

This entry was posted in Annat and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *