Tisdagsbitter

Jag (Michel) bor hemma hos min bloggkamrat Peter i vockorna numera då jag praktiserar på Slottskällans Bryggeri. Jag ska på tisdag låna deras pilotbryggeri och göra en Saison som ska delas på två jäsningar. Jag har dock inte bestämt mig för vad jag ska göra för skillnad på de två. Mer om det sen.

 

Bryggningen i tisdags gick mycket smidigt eftersom vi för en gångs skull inte lagade tusen maträtter samtidigt som vi bryggde och kunde fokusera på bryggningen. Receptet är ett basic recept för en Best Bitter där både smak och arom kommer från humlesorten Styrian Golding Celiea. Jag siktade på en beska i den övre regionen av stilen och den har mer humle än vad som är klassiskt för stilen. Inte så himmla mycket men lite mer än vanligt. den kommer få en dos torrhumle också innan de hamnar på fat och avnjuts en pint i taget. Den här gången använde vi en torrjäst, Safale S-33 som vi har gjort god öl med förut.

 

Recept, 20 liter 75 % Bryggverkseffektivitet

Jäst: Safale S-33

og: 1039

3200 gram Pale Ale malt (Weyermann)

400 gram Amber malt (Thomas Fawcett)

25 gram Pale chocolate malt (Thomas Fawcett)

35 gram vetemalt (Weyermann)

Humle ibu: 37 (Tinseth)

30 gram Challenger 8,1 % AA 60 min

25 gram Styrian Golding Celeia 3,3% AA 15 min

20 gram Styrian Golding Celeia 3,3% AA 2 min

Det kommer antagligen torrhumlas med 20-40 gram styrian golding till. Då bitter är en av mina favoritstilar så ser jag fram emot att smaka denna. Det kommer bli ett skönt avbrott från alla stora julöl som man satt i sig under julhelgen.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *