En väldigt sen julhälsning med två stouts!

Den artonde december så var jag, tillsammans med Svenska hembryggarföreningen på skansens julmarknad och bryggde en öl under rubriken “hembryggning i jultid”. Tanken från Skansens sida var att vi skulle visa hur hembryggning kunde gå till förr i tiden och samtidigt så fick vi göra reklam för SHBF och visa hur enkelt och gott det är att brygga öl hemma. Vi hade nämligen två lättöler med oss varav en bryggdes veckan innan på marknaden av en av mina bryggarkamrater och den andra var bryggd en tid i förväg på Närke bryggeris pilotbryggeri.

Jag och mina två bryggkamrater började dagen med att få på oss tidsenliga kläder för att sedan ta oss upp till marknadsplatsen för att börja elda och värma mäskvatten. vi skulle brygga ett recept på en Oatmeal Stout som jag hade knåpat ihop hemma på kammaren. En krämig chockladig stout som är tänkt att värma oss under återträffen i februari. Receptet lägger jag som Pdf Här:Skansen Stout. Vi fick ett helt ok utbyte trots den spartanska utrustningen och landade på ett OG som var 1058° Öchsle ungefär. Bryggningen gick bra överlag men det var lite svårt att hålla temperaturen i mäsken men genom att mäska in väldigt tjockt så kunde vi fylla på med kokande vatten under mäskningen vilket gjorde att vi höll tempraturen under hela mäsktiden. Sedan lakade vi ut med några grankvistar under malten för att undvika kanaler för att sedan koka ölen över öppen eld. Det måste vara ett antal watt i en eld för det tog kanske 20 min att komma upp i ett riktigt fint rullande kok på de ca 25 liter vört som vi lakat ur.

Intresset för hembryggning verkade mycket stort och det var många gånger under dagen som folk stolt kom fram och berättade att de precis kommit igång och satt sin första batch med öl. Såklart var det många som var förvånade och glada över att den ölen vi bjöd på faktiskt var riktigt god. För er som missade att anmäla er eller som inte var med av någon annan anledning så kan jag rekommendera det. För er som inte Brygger (än) så tycker jag att ni ska gå och titta nästa år under julmarknaden.

 


 

Någon dag senare så åkte jag till västkusten för att fira jul med min familj. Väl där så fanns det ett fat med en Julöl som var en RågStout med muscovado-socker. Det var en mycket god öl som jag kommer brygga igen. Men det var ganska dumt av mig att bara brygga en Stout på 7% och inte ha med en lite lättare öl också. Det var en mycket bra “brasöl” men kanske ingenting som man tar för att släcka törsten direkt. En fullständig provsmakning kommer efter helgen.

 

God jul, Gott nytt, God fortsättning och Glad påsk!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *