Röda Pandan, en Irish Red

Röda Pandan, En Irlänsk röd ale.

Jag har en förkärlek för engelska/brittiska ales då dessa är smakrika balanserade och alkoholsvaga öl. Eller åtminstånde generellt. Det finns såklart undantag så som Barley Wines och Imperial Stouts.

En Irlänsk röd ska vara en maltig ale med en balanserad beska och en röd färg såklart. Denna färg åstadkommer man med hjälp av en liten andel rostat korn. Annars så består maltkompositionen av Maris Otter som bas och Crystal malt för sötma och karaktär. Maris otter malten hjälper till med att ge ölen den där typiska Brittiska kakigheten. För att ytterligare hjälpa till intrycket av en rund och stor ale så har denna Ale en relativt låg kolsyra (siktade på 1,5 volymer).

För att accentuera maltigheten så vattenbehandlade jag med nag tappade om den så var smakprovet mycket lovande och e åtanke att använda Danstar-Nottingham jästen. Jag tror att denna kan koågra gram kalciumklorid. Det extra kalciumet kommer även att hjälpa Enzymaktiviteten i mäsken och jästen kommer enklare kunna flockulera. här hittar ni receptet på Röda pandan.

Jag hade några paket torrjäst hemma och valde efter lite åtanke att använda Danstar-Nottingham jästen. Jag tror att denna kan komma att bli en ny favorit. När jag tappade om den så var smakprovet mycket ovande och jästen hade flockulerat så hårt att jag skulle kunna göra det så kallade marängtestet på jästkakan. Nu är det bara vänta någon vecka tills kolsyran har satt sig och ölen har klarnat ordentligt. En Pint-rapport kommer snart!

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Röda Pandan, en Irish Red

  1. Pingback: En Röd jul! | Brygg.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *