En vört tre jäststammar!

 

 

Det här blir ett väldigt sent inlägg om bryggningen som gjordes i januari på Slottskällans pilotbryggeri. Tanken med bryggningen var att få så olika öler som jag bara kunde från en och samma vört. Så efter att ha klurat lite på humle och malt så bestämde jag mig för att göra min första ekologiska öl.

Så till receptet:

13,7°Plato

55 liter

11.5 kg ekologisk pilsnermalt

Ekologisk Northern brewer till 25 ibu vid 60 min

Ekologisk Hallertauer Hersbrucker vid 15 och 2 minuter 100 gram per giva.

Så till den viktigaste delen, Jästen. Jag använde mig av tre jäster Wyeast French Saison en förkultur som jag odlat upp från Saison Dupont och till sist så använde jag mig av lagerjästen Saflager W34/70 direkt från en av Slottskällans jästankar. jag kylde vörten till respektive pitchtemperatur för att sedan ställa lagern på svalaste möjliga plats och Saisonerna fick trängas inne på kontoret bredvid elementet för att trycka upp temperaturen. Jag har smygprovat alla tre öler och det verkar väldigt lovande. Jag tror att hersbrucker kan bli en ny favorit med sin väldigt örtiga och mintiga profil. Den drar nästan mot jenka eller liniment (tänk tigerbalsam) i aromen. Mycket trevligt. Men det kommer en fullständig smakprovning sida vid sida så får vi se vilka skillnader och likheter som finns mellan ölerna och vilka lärdomar man kan göra av det här experimentet. Jag kan avslöja redan nu att utjäsningsgraderna skillde sig markant mellan de olika jästerna. Lagern jäste ner till 3,7°plato (fg 1.014), saison dupont jäste ner till 2,4°Plato (1.009) och Frensh Saison jäste ner till 0,0°Plato (fg 1.000). Så bara där skilljer de sig markant om man tittar på siffrorna och skillnaden i alkoholhalt blir ganska stor den med. Där den sträcker sig från 7,3% abv till 5,4% abv.

Jaja, mer om det sen när provningen äger rum.

This entry was posted in Bryggning. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *