En Humlig Wit

Snart är det sommar! Eller ptja, åtminståne vår. Då behöver man ha någonting svalkande och vad är då bättre än en belgisk wit? Jo en Belgisk Witt med en massa fräsch och härlig humle. Då Jag hade ett paket Pacific Gem hemma som jag inte visste vad jag skulle göra av så tänkte jag att det var dags att göra en singel hop och se vad denna humlesort går för. Så jag strök de klassiska kryddorna för att istället låta humlen hoppa fram i framsätet. Dessutom så höjde jag vörtstyrkan något mot vad som är klassiskt för en Wit för att det fortfarande ska vara vara en balanserad öl som klarar av att bära upp humligheten och beskan. Det var jag och brorsan som bryggde den här ölen och förutom att han försov sig något som flöt bryggdagen på smidigt och vi träffade de siffrorna som vi hade tänkt oss. så till receptet:

og 1057
pilsnermalt (Weyermann) 3000 gram
omältat vete (Saltå Kvarn) 2100 gram
Havregryn 400 gram

veten och havren förklistrades tillsammans med en del av pilsnermalten samtidigt som en proteinrast utfördes på pilsnermalten under ca 10 min de båda mäskarna samanfördes och en försockringstemp på 67°C hölls under ytterligare 60 min.
lakade med 78°C vatten.

Humle
Pacific Gem 13,6 %, 1 gram, 60 min
Pacific Gem 13,6 %, 20 gram, 15 min
Pacific Gem 13,6 %, 20 gram, 10 min
Pacific Gem 13,6 %, 20 gram, 5 min
Pacific Gem 13,6 %, 20 gram, 0 min/ Virrpanna.

Oliver (brorsan) hade tvättat en jästkaka från en belgisk Wit några dagar tidigare och det var den jästen vi använde. Så mycket frisk och pigg jäst blev det.

som ni ser var det en väldigt ljus vört.

 

Här ser ni delmäsken med havren och veten.

smaknoteringar kommer snart.

This entry was posted in Bryggning. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *