Käftsmällen – Imperial Oatmeal Stout.

Detta borde jag postat för länge sedan. Men bättre sent än aldrig!

 

Jag kände att det var hög tid att brygga en riktig käftsmäll, då åtminstone jag inte försökt mig på det ännu. Inspirationen blev galningen Mikkelers Beer Geek Brunch Weasel. Den jag själv testat är Islay Edition som legat 2.5 månader på islayfat, där kan vi snacka om käftsmäll.

Den här bryggningen blev verkligen på gränsen för vad mitt mäsk och lakkärl klarar av. Ca 11kg malt användes och när vattnet var tillsatt så rann det faktiskt över ett antal gånger ur den undre tunnan i lakkärlet.


Småfullt lakkärl.


Michel lakar.

Förutom fullt lakkärl så gick bryggningen relativt smidigt eftersom vi bestämde oss för att äta snabbmat istället för att laga 2-3-4 rätter själva, vilket annars brukar vara fallet. Så den här gången hämtade vi helt enkelt varsin pizza som vi inmundigade tillsammans med ett formidabelt barley wine från USA. Cockeyed Cooper, från Uintas Crooked Line.


Pizzamiddag med barley wine.

Då vi körde ett 120 minuter långt kok fanns det gott om tid att ta det lungt när allt väl var lakat och klart.


Michel slappnar av under bryggningen.

Den här ölen är tänkt att få sekundärjäsa med ekspån och kaffe, troligen blir det en split med kaffe+ek och bara ek. Om detta blir bra kommer jag troligen försöka mig på en rerun inför SM. Vi får se om jag är ute i tillräckligt god tid med tanke på hur kraftig öl det handlar om.

Vi fick även ut ca 16 liter “second runnings” på 1036 SG. Detta kokade jag dagen därpå med en enda humlegiva på 60min, 20g Challenger och det är tänkt att bli en brown ale – mild.

Recept (PDF)

This entry was posted in Bryggning and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Käftsmällen – Imperial Oatmeal Stout.

  1. Peter Ankerstål says:

    Kan lite kort kommentera att jag faktiskt ha gjort en rerun på denna som jag skall ställa upp i SM med. Dock fick jag liite sämre utbyte den gången så den kommer bli lite svagare. Den står just nu och myser till sig i en tunna hemma. Skall försöka få tag på ekspån, annars får det bli rostade kuber från humle.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *