En Röd jul!

Jag har idag bryggt en av mina två planerade julöl. Det här är den lättare ölen som är tänkt att matcha julmaten. För att matcha den relativt feta och smakrika maten så har jag valt att brygga en relativt maltig öl för att kunna stödja sig emot köttbullarna och sillen. Det blir en fortsättning på min öl Den Röda Pandan som jag vart väldigt nöjd med. Jag gillade att den var ren och snygg i sin jäsningsprofil men att det fortfarande var tydligt att den var alejäst. Jag skulle dock ha velat ha en lite tjockare munkänsla på den ölen. Det sista jag ville ändra var att den var inte riktigt röd utan lite för ljus. Så för att det här ska bli en perfekt öl så har jag bytt ut en del av basmalten mot kornflingor, bytt jäst till en jäststam som framhäver maltighet (WY1968) och bytt ut den vanliga Crystal malten mot Thomas fawcetts Dark Crystal för att få till den där riktigt röda färgen.

Humlen är egentligen sekundärt i den här ölen även om jag vill ha en viss humlesmak och arom så de fick bli EKG för smak och arom som jag gillar så mycket. Bitterhumlen bölev högalfasorten Warrior som jag tycker ger en ren och fin beska.

 

Och kom ihåg att när man brygger julöl måste mann lyssna på julmusik! Så här kommer en julhälsning till er oavsett musiksmak.

Sean Banan – Gott nytt jul

Jose Feliciano – Feliz Navidad

Ramsey Lewis – Sleigh Ride

Bing Crosby – Rudolph The Red-Nosed Reindeer

Recept

3200 gram Pale Ale malt (Weyermann)

500 gram kornflingor (Saltå Kvarn)

250n gram Dark Crystal malt (Thomas Fawcett)

50 gram rostat korn (Thomas Fawcett)

Humle:

12 gram Warrior 15,8 % AA 60 min

40 gram East Kent Goldings 4,8 % AA 15 min

Jäst: En liters förkultur på Wyeast 1968 London ESB (Fullers) som fick 24 timmar på min magnetomrörare.

This entry was posted in Bryggning. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *